Op donderdag 24 december is het Kerstavond, de leukste tijd van het jaar is aangebroken: Kerstmis! Dit jaar zal het echter anders zijn dan normaal, maar wij hebben genoeg tips om er toch een leuke Kerst van te maken. Bekijk hieronder onze tips om coronaproof Kerst te vieren:

 1. Coronaproof kerst vieren
 • Nodig tijdens Kerst maximaal 3 personen bij u thuis per dag.
 • Houdt 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Het is belangrijk dat niemand klachten heeft, zoals hoesten, verkoudheid of keelpijn.
 • Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee tot het maximaal aantal personen en hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
 1. Vier kerst om en om

Wilt u meer dan 3 personen uitnodigen met kerst? Plan dit dan in en bezoek elkaar op verschillende dagen. U hoeft natuurlijk niet alleen op Kerstmis met elkaar af te spreken, een paar dagen ervoor of erna is ook gezellig!

 1. Kerstboodschappen

Wacht niet tot het laatste moment om uw kerstboodschappen te doen, maar ga op een rustiger moment naar de supermarkt. Doe uw boodschappen alleen.

Liever alle drukte vermijden? Bestel uw boodschappen dan online!

 1. Kerstdiner op 1,5 meter afstand

Verleng uw kersttafel met een extra tafel en verschuif eventueel meubels, zodat er genoeg ruimte is om afstand van elkaar te houden. Serveer snacks op een persoonlijk schaaltje en zorg voor extra handhygiëne als u eten serveert.

 1. Bestel uw kerstmaaltijd

Door corona zijn restaurants al enige tijd gesloten. Support elkaar door eten te bestellen, bij bijvoorbeeld uw favoriete restaurant. Zo heeft u geen stress over het kerstdiner en kan iedereen zijn favoriete maaltijd uitkiezen! Win-winsituatie toch?

 1. Organiseer een kerstwedstrijd

Samen een kerstactiviteit doen is supergezellig, maak het nog leuker door er een wedstrijd van te maken! Heeft u een groot gezin, dan kunt u teams maken. Als koppel is het ook leuk om het tegen elkaar op te nemen! Ideeën voor de kerstwedstrijd:

 • Mooiste ingekleurde kerstkleurplaat
 • Mooiste sneeuwpop (al dan niet geknutseld)
 • Beste karaoke-act op kerstmuziek
 • Mooist gedecoreerde kerstkoekje / cupcake
 1. Kleinigheidjes voor een bekende

We leven in een donkere tijd en tijdens de Kerstdagen is het wel fijn om even naar elkaar om te kijken. Breng een kleinigheid langs bij een bekende om elkaar even wat extra aandacht te geven. Denk aan een zelf gemaakte kerstkrans, taartjes / koekjes / cake in kerstthema, een zelfgemaakt kerstpakketje of een leuk kerstkaartje.

En stiekem gaat het eigenlijk niet om het kleinigheidje, een praatje maken is zoveel meer waard!

 1. Doe iets liefs voor een onbekende

Naast dat het leuk is om iets rond te brengen voor een bekende, kunt u ook iets betekenen voor een onbekende. Het hoeft niet veel tijd of geld te kosten, maar het is zoveel waard! Denk aan boodschappen doen voor de Voedselbank, kerstkaartjes sturen naar onbekenden, hulp aanbieden aan ouderen of daklozen.

 1. Maak een kerstwandeling

Ga gezellig de natuur in en maak een mooie wandeling. Kies een mooi bos uit en neem allemaal je eigen koffie, chocolademelk of lunch mee. Op deze manier heeft u toch een fijne dag samen. Let op! Buiten mag u met maximaal 2 personen lopen.

 1. Kerstlichtjes kijken op straat

Het kost niks, maar is ontzettend leuk: kerstlichtjes door de stad bekijken! Tijdens de kerst zijn veel huizen en/of wijken helemaal versierd met kerstlichtjes. Maak een leuke wandeling of ga met de fiets/auto langs de prachtig versierde huizen, om te genieten van de leukste of gekste kerstverlichting!

 1. Kerst op afstand: videobellen

Wilt u toch met meer dan 3 personen samenkomen tijdens de Kerst of valt er iemand uit uw familie-/vriendengroep in de risicogroep? Dan is videobellen de oplossing!

Denk aan een digitaal kerstdiner via Google Meet, Zoom of Facebook Messenger. Of bereid op hetzelfde moment een recept, kerstmaaltijdboxen zijn te bestellen via HelloFresh, Marley Spoon & De Familiebox.

Na het eten horen er natuurlijk spelletjes bij; speel online Rummikub, Uno of Risk, maar ook 30 seconds, Azul en Carcassonne via videobellen en een fysiek bordspel. En als afsluiter hoort er natuurlijk een klassieke kerstfilm, download Netflix Party om tegelijkertijd op afstand jullie favoriete kerstfilm te bekijken!